07-12-2007 Airbags activeren automatische melder Odaparking

 

Datum : 07-12-07
Tijdstip : 02:34 uur
Melding :

Automatisch Alarm, Haspelsestraat te Sittard

Voertuigen :

Brandweer Sittard - TS2646, TS2647, HW2651

Brandweer Westelijke Mijnstreek - OVD2891

 

Vrijdagochtend werd Kazerne Sittard gealarmeerd voor een automatisch alarm aan de Haspelsestraat in de Odaparking. Op dit adres betekend dit dat er 2 TS'en en de HW samen met de OVD worden gealarmeerd.

 

Bij het ter plaatse komen van de eerste TS bleek de oorzaak van het automatisch alarm geen brandoorzaak te zijn. Enkel waren de melders geactiveerd door het afgaan van een airbag in een auto. De airbag van deze auto was geactiveerd omdat de auto geparkeerd werd tegen de muur. Volgens nog onbekende oorzaak reed de bestuurder in plaats van linksaf richting de uitgang rechtdoor tegen de muur van de garage. Hierdoor ging de airbag in het stuur af. De bestuurder had zijn voertuig precies tussen het trappenhuis aan de Haspelsestraat en een brandblusser geparkeerd. Aan beide kanten kon geen haar tussen.

 

Na het losmaken van de accu en het resetten van het alarm verliet Kazerne Sittard de Odaparking. Indien het had geleidt tot een daadwerkelijke beknelling had al het redgereedschap, veiligheidsmiddelen en hulpmiddelen de parkeergarage in de gedragen moeten worden. Dit omdat geen enkel brandweervoertuig, met uitzondering van de jeep en bus, de parkeergarage kunnen inrijden. Of een ambulance de parkeergarage kan inrijden, zal ook twijfelachtig zijn.

 

Al met al een niet alledaagse oorzaak van een automatisch alarm.